Föregående
Nästa

Utsiktstorn

Upplev utsikten över Siljan!

Vi på naturum är otroligt glada att kunna hälsa välkommen upp i vårt nya utsiktstorn!

Efter 6 års väntan och kontinuerligt arbete fick vi klartecken att öppna tornet för besökare fr.om. fredag 27 augusti.

Öppettider och tillgänglighet

Tornet håller öppet samma tider som utställningarna på naturum, se här, det är fri entré och ingång görs inifrån naturum.

En bred trapp tar dig uppför tornets nio våningar. Stanna och blicka genom trädstammarna i de stora panoramafönsterna på vägen upp till toppen. Det finns både ett inglasat utsiktsdäck och ett utsiktsdäck utomhus, bägge nås med hissen. Ovanpå utedäcket finns ett kikardäck i form av en bredare trapp.

För de med begränsad rörlighet finns en tillgänglighetsanpassad hiss. Gå in genom tornets inre entrédörr och ta till höger för att komma till hissen.

32 meter hög konstruktion i trä

Det nya utsiktstornet är en FSC-märkt byggnation och konstruerat helt i trä. Det har nio våningar och är 32 meter högt, alltså 10 meter högre än det gamla. Den mörka fasaden är av kolat trä.

Öppning utan invigning?

Såklart vill vi hålla en stor invigning av utsiktstornet som varit efterlängtat av så många. I och med smittspridningen av covid-19 väljer vi att avvakta till våren och hoppas att läget ser annorlunda ut och gör det möjligt att ordna en stor invigning då.

Historik

På toppen av Björkberget har det sedan 1933 funnits ett utsiktstorn. Det byggdes av bröderna Storåkers från Siljansnäs, med syfte att visa den milsvida utsikten över Siljansbygden för turister. I nära anslutning fanns redan den mycket välkända och välbesökta serveringen Buffils Annas kaffestuga. Tiotusentals människor från när och fjärran har under årens lopp trampat de 119 trappstegen upp till tornets topp.

Vid den senaste besiktningen våren 2015 visade det sig att stora delar av den bärande konstruktionen var angripen av röta och tornet stängdes då för besökare. Utsiktstornet hade renoverats i flera omgångar, men efter besiktningen gjordes bedömningen att ytterligare renoveringar inte längre var långsiktigt hållbara.

Naturvårdsverket beviljade Länsstyrelsen medel för att bygga ett nytt utsiktstorn och det gamla tornet revs hösten 2018. Då hade även Leksands Sparbank beslutat att bidra med 400 000 kronor till ett nytt torn.

Det första spadtaget till nybyggnationen togs i mars tidigare i år 2021 och planen var att tornet skulle stå klart till mitten av juli. Tyvärr stod bygget med oförutsedda förseningar och Länsstyrelsen meddelade under sommaren att öppnandet kunde beräknas till senare delen av augusti.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.