Föregående
Nästa

Utsiktstorn

Under byggnation!

Naturvårdsverket har beviljat Länsstyrelsen medel för att bygga ett nytt utsiktstorn. Sedan tidigare har Leksands Sparbank beslutat att bidra med 400 000 kronor till ett nytt torn.

 

Tornet ska färdigställas i augusti, förhoppningsvis i början av månaden.

OFÖRBEREDDA FÖRSENINGAR

Det första spadtaget togs i mars tidigare i år. och planen var att tornet skulle stå klart till mitten av juli. Eftersom många besökare efterfrågar information om när utsiktstornet öppnar meddelar nu Länsstyrelsen att byggnationen av utsiktstornet tyvärr dragit ut på tiden och att öppnandet kan beräknas till augusti, förhoppningsvis i början av månaden. Läs tidigare webbnyhet.

 

Historik

På toppen av Björkberget har det sedan 1933 funnits ett utsiktstorn. Det byggdes av bröderna Storåkers från Siljansnäs, med syfte att visa den milsvida utsikten över Siljansbygden för turister. I nära anslutning fanns redan den mycket välkända och välbesökta serveringen Buffils Annas kaffestuga. Tiotusentals människor från när och fjärran har under årens lopp trampat de 119 trappstegen upp till tornets topp.

Vid den senaste besiktningen våren 2015 visade det sig att stora delar av den bärande konstruktionen var angripen av röta och tornet stängdes då för besökare. Utsiktstornet hade renoverats i flera omgångar, men efter besiktningen gjordes bedömningen att ytterligare renoveringar inte längre var långsiktigt hållbara. Det gamla tornet revs hösten 2018.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.