Föregående
Nästa

Utsiktstorn

Upplev utsikten över Siljan!

Gå de 177 trappstegen uppför utsiktstornets nio våningar. Stanna och blicka genom trädstammarna i de stora fönsterna på vägen till toppen.

Tornet har både ett innedäck med panoramafönster och ett utomhusdäck, bägge nås med hiss. Högst upp på utomhusdäcket finns ett kikardäck i form av en läktare. 

 

Den med svårigheter att gå kan ta hissen upp, hissen finns till höger innanför tornets entrédörr.

 

Tornet är öppet samma tider som utställningarna på naturum, det är fri entré och ingång görs inifrån naturum.

 

32 meter hög konstruktion i trä

Det nya utsiktstornet är en 32 meter hög FSC-märkt byggnation, konstruerat helt i trä, vilket gör det 10 meter högre än det gamla. Den mörka fasaden täcks av kolat lärkträ som skapats med den japanska metoden Shou Sugi Ban. Den brända panelen får tornet att smälta in med tallskogen och berget, och är ett miljövänligt sätt att skapa lång hållbarhet i trät. 

 

Den bärande konstruktionen är i limträ och korslimmat trä från Setra. Byggentreprenör är ByggPartner och arkitekt är AgnasArk, Leksand.

 

Historik

På toppen av Björkberget har det sedan 1933 funnits ett utsiktstorn. Det byggdes av bröderna Storåkers från Siljansnäs, med syfte att visa den milsvida utsikten över Siljansbygden för turister. I nära anslutning fanns redan den mycket välkända och välbesökta serveringen Buffils Annas kaffestuga. Tiotusentals människor från när och fjärran hade under årens lopp trampat de 119 trappstegen upp till det förra tornets topp. 

 

Vid besiktningen år 2015 visade det sig att stora delar av den bärande konstruktionen var angripen av röta och tornet stängdes då för besökare. Utsiktstornet hade renoverats i flera omgångar, men efter besiktningen gjordes bedömningen att ytterligare renoveringar inte längre var långsiktigt hållbara.

 

Naturvårdsverket beviljade Länsstyrelsen medel för att bygga ett nytt utsiktstorn och det gamla tornet revs hösten 2018. Då hade även Leksands Sparbank beslutat att bidra med 400 000 kronor till ett nytt torn. Det första spadtaget till nybyggnationen togs i mars 2021 och det nya utsiktstornet öppnades sedan 27 augusti 2021. Invigningen håller rum den 12 juni 2022.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.