Naturum Dalarnas entré en sommardag. Mycket blommor utanför och tallskog i bakgrunden.

Om oss

Det finns ett trettiotal naturum över hela Sverige. De är öppna för alla och är en möjlighet för alla åldrar att lära sig mer om natur och kultur. Varumärket naturum ägs av Naturvårdsverket. Naturum Dalarna förvaltas av Länsstyrelsen i Dalarnas län, som även förvaltar naturum Fulufjället i norra Dalarna.

Redan 1925 öppnade Buffils Anna sin kaffeservering strax nedanför Björkbergets topp. Åtta år senare stod det gamla utsiktstornet på toppen klart och berget har sedan dess tagit emot många besökare som beundrat den vidsträckta utsikten. Siljansnäs naturreservat, som omfamnar Björkbergets topp bildades 1978 för friluftsliv och turism och innehåller hällmarksskog, frodig granskog och ängsmark. Här finns ett rikt djur- och växtliv. Vid entrén till naturum finns en damm där grodorna leker i april och där vattensalamandern trivs bra. Här finns också en välbesökt fågelmatning där du har goda chanser att se större hackspett, nötväcka, talltita och en mängd andra arter. Runt naturum Dalarna finns flera stigar att vandra för att uppleva naturen och inte minst för att besöka de olika utsiktsplatserna med utsikt över Siljan och landskapet.

Naturum Siljansnäs, som det hette från början, stod klart och invigdes 1983 av kung Carl XVI Gustav. År 2007 nyinvigdes naturum efter utbyggnad och renovering och blev då naturum Dalarna. Inne på naturum finns idag utställningar med flera olika teman: skogen, rovdjur, Dalarnas landskap samt geologin. Här kan du bland annat lära sig om meteoritnedslaget som skapade Siljan och beskåda bergarter typiska för området. Du kan lyssna på rovdjuren och läsa om fäbodlivet. Vi arrangerar också olika aktiviteter så som föreläsningar och temavandringar.

 

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.