Naturum ute

Naturum Dalarna ligger i Siljansnäs naturreservat med ett rikt djur- och växtliv. Vid entrén finns en damm där grodorna leker i april och där den mindre vattensalamandern trivs bra.

Utanför naturums entré finns en välbesökt fågelmatning.  Här har du goda chanser att få se större hackspett, gråspett, nötväcka, talltita och en mängd andra arter.

Skogsstigen

Från naturum utgår en ca 2 kilometer lång naturstig som tar dig genom reservatet. Längs med stigen finns skyltar som berättar om flora och fauna i omgivningarna. Stigen passerar flera fina utsiktsplatser och en kolarkoja. Terrängen är bitvis brant och det kan vara halt när det regnat. 


Ladda ner karta över skogsstigen >>

Humlebumlestigen

Runt naturum finns en naturstig för barn som på ett lekfullt sätt låter barnen upptäcka livet i skogen. Stigen är bred och av packat grus och är cirka 350 meter lång. Längs med stigen finns flera sittbänkar.


Ladda ner karta över Humlebumlestigen >>

Fjärilsträdgården

Utanför naturum odlar vi blommande perenner som är mycket omtyckta av humlor, bin, fjärilar och andra insekter.
Här kan du bland annat få se makaonfjäril, amiralfjäril, påfågelöga, sorgmantel och nässelfjäril.

Bipaviljongen

Om du vill veta mer om bin kan du kika in i vår bipaviljong.
Där kan du se rakt in i kupan och studera hur bina arbetar.

Alviken runt

Vill du gå en lite längre vandring, så rekommenderar vi vandringen ”Alviken runt”. Slingan är cirka 7 kilometer lång och här får du på egen hand ro ut till Storön och därifrån vandra längs Alvikens stränder.


Ladd ner karta över Alviken Runt >>

Grilla i slogboden

Vill du göra upp eld och grilla något gått att äta? Då kan du använda vår slogbod. Den ligger lättillgängligt och med vacker utsikt. Ved finns på plats. I övrigt råder eldningsförbud i naturreservatet.

Du hittar slogboden längs HumleBumlestigen.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.