Utställningar

Naturum Dalarnas utställningar har flera olika teman: skogen, rovdjuren, Dalarnas landskap samt geologin. Här kan du ta del av Dalarnas rika natur med alla dina sinnen.

Skogen

I vår härliga ljusgård kan du lära dig mer om Dalarnas naturskogar, du får svar på frågan varför det är så viktigt att det brinner i skogen och kan prova på att lyssna med älgens öron.

Rovdjuren

Rovdjursrummet är tillägnat de fem stora rovdjuren som finns i Dalarna: varg, björn, lodjur, järv och kungsörn. Ta reda på hur de lever, låter och hur du ska göra om du möter dom i naturen.

Landskapsresan

I vår utställning om hela landskapet Dalarna kan du följa Dalälven från fjällen till fjärden, innan den rinner ut i havet. Intressanta naturområden som lockar till äventyr och upplevelser beskrivs i text och bild.

Geologin

I geologirummet kan du få en inblick i Dalarnas fundament. Vad hände när en meteorit slog ned i Dalarna för 380 miljoner år sedan? Vilka spår har meteoriten lämnat efter sig?

Gör rum för det vilda

Här är utställningen som bejakar den biologiska mångfalden i det odlade landskapet. Läs om hur de pollinerande insekterna, ängsblommorna och fåglarna har påverkats under de senaste 100 åren. Från det småskaliga jordbruket med öppna betesmarker, slåtterängar och fäbodbruk till ett industrialiserat jordbruk. Här kan du lära dig om vilken mat som försvinner när pollinatörerna minskar, men också enkla sätt att hjälpa insekter hemma i trädgården eller vilka invasiva växter du ska rycka upp!

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.