Besök naturum med en grupp

Grupper är varmt välkomna till naturum! Reser ni till oss med ett större sällskap så ta gärna kontakt med oss innan för ett bra mottagande.
Vi erbjuder guidade visningar i någon av våra utställningar i mån av tid under våra öppettider.

 

Pris: 1000 kr exkl. moms för grupp om max 20 personer.

 

Kontakta oss så kan vi se vad som blir bäst för er grupp.

telefon: 010-225 03 29 eller e-post: naturum.dalarna@lansstyrelsen.se

Visning av ”skogen bortom träden”

Här dyker vi in i gammelskogen och berättar om tallens och granens livscykel, och om de arter som fyller skogen med liv. Vi berättar om varför det kan vara bra för skogen att brinna och vad skillnaden mellan naturskog och brukad skog är. Vi frågar oss också vilken nytta vi har av skogen och varför vi skyddar skog.

 

Visningen tar ungefär 30 minuter.

Guidning i utsiktstornet

Äntligen står vårt nya utsiktstorn klart! Följ med på en visning om tornets historia och få en överblick av  kända som okända sevärdheterna i omgivningen. Hur högt är tornet? Hur långt ser man? Passa på att njuta av den storslagna utsikten över Siljansbygden och lyssna till berättelsen om det första tornet på Björkberget och om hur det nya har byggts. I varje väderstreck breder nya bergstoppar ut sig vid horisonten och välkända kyrkor och öar avlöser varandra.
 
Guidningen tar ungefär 30 minuter.

Visning av ”Gör rum för det vilda”

Från det småskaliga jordbruket med öppna betesmarker, slåtterängar och fäbodbruk till ett industrialiserat jordbruk. Vi berättar om hur odlingslandskapet i Dalarna har förändrats under de senaste 100 åren, hur det har påverkat de pollinerande insekterna, ängsblommorna och fåglarna och vad vi kan göra för att vända trenden. Vet du t.ex. vilken mat som försvinner när pollinatörerna minskar? Och vad händer om du inte klipper din gräsmatta?

 

Visningen tar ungefär 20 minuter. 

Visning av rovdjurslådan

Här berättar vi om Dalarnas fem stora rovdjur, vart och hur de lever, om deras beteende och relation till människan, samtidigt som vi visar kranier, pälsar och spårlöpor. Kanske får du svar på något du alltid funderat över och kanske slår vi hål på en och annan myt.

 

Visningen tar ungefär 45 minuter.